2017 – Til minne om Asbjørn Østerholt

Asbjørn Østerholt hadde en brennende interesse for sjøliv, båtliv og kystkultur, og vil bli dypt savnet i Risørs maritime miljø, der han var en sentral drivkraft.

Seiling og fiske, sanking av blåskjell og østers, stell av trebåter og kranglete sjektemotorer, shantyer og sjømannsviser, historien om Risørs skipsbygging og skipsfart, alt dette og mere til rant han over av, med dyp innsikt og boblende engasjement. Han hadde en flåte av trebåter: pram, sjekte, 12,5’er, spissgatter, sikkert 100 fot med trebåt hvis man la båtene etter hverandre, som han stelte, brukte og holdt flytende. Ingenting var vanskelig for Asbjørn. Han hadde håndlag og kunnskap om det meste.

Trebåtfestivalen blir ikke det samme uten ham. Asbjørn seilte i trebåtfestivalens regatta (og vant ofte) med sin stolte spissgatter «Bragd». Han deltok i shantykoret, i kanonjolla og «Risør II». Han var en sentral støttespiller til festivalen som havnesjef i mange år, og som leder i kystlaget Øster Risøer.

Asbjørn var Risør’s svar på Terje Vigen: furet og værbitt, barket av salt og sol og sjø. Mest av alt skal vi huske Asbjørn for sin kjærlighet til sjøen, for hans hjelpsomhet og raushet, og for hans humor og glimt i øyet.

Så vinker vi farvel til Asbjørn, der han tøffer av gårde i sin tjæresvarte sjekte, iført sin røde shorts, en romslig islender og en hvit panamahatt.

Lars Grønvold
Styreleder Risør Trebåtfestival

Foto: Aust Agder Blad

Program

Om festivalen

Siste Artikler