Historie

For alle oss som bor i Risør, har en tilknytning her, eller har besøkt byen fra tid til annen, føles det som om august alltid har stått i trebåtens tegn. Bakgrunnen for dette er naturligvis at Risørs indre havn har dannet en eventyrlig ramme rundt Europas største og eldste trebåtfestival i over 30 år.

Festivalen har gjennom disse årene utviklet seg til å ikke bare omfatte båtbyggere og bransjefolk, den har etterhvert blitt en festival for de aller fleste. Hovedtyngden av oss festivalentusiaster er tross alt rene amatører som kun nyter synet av disse fantastiske trebåtene og det spennende maritime miljøet.

Mange har hevdet at det å gå langs bryggekanten under festivalen på mange måter er som å gjenoppleve barndommen. Nærmere sannheten er det vel vanskelig å komme. Man får virkelig barndomsbildene tilbake ved synet av flotte gamle tresjekter, det tradisjonelle håndverket, og ikke minst de stolte seilskutene. Dette er ekte, dette er sommerstemning, dette er Risør Trebåtfestival.

Risør Trebåtfestival startet som et relativt smalt arrangement for en liten gruppe trebåtentusiaster tilbake i 1984, men har etter hvert utviklet seg til å bli en stor, populær og fargerik festival. Festivalen blir alltid arrangert første helgen i august.

Festivalen har forandret seg noe gjennom årenes gang, men kjærligheten til de mange flotte og unike trebåtene har bestått. I starten skulle festivalen bli en salgs- og markedsføringskanal for trebåtbransjen. I dag fremstår festivalen som Norges viktigste kystkulturarrangement, en festival med fokus på trebåter, kystkultur og maritim historie.

I 2023 feirer Risør By 300 år og Risør Trebåtfestival 40 år. 

Underholdning

Våre samarbeidspartnere