Colin Archer RS1

RS1 COLIN ARCHER

Redningsskøyta RS1 «Colin Archer» tjenestegjorde langs norskekysten i hele 40 år. Skøyta er nasjonalt og internasjonalt det mest kjente flytende fartøy fra Norge og kan i år feiere 125-årsjubileum!

Redningsskøyta ble konstruert og bygget av den anerkjente båtkonstruktøren Colin Archer i Larvik, og i 1893 ble hun satt i tjeneste som den første skøyta til det nyetablerte «Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning». Til ære for båtbyggeren ble skøyta døpt RS 1 Colin Archer og konstruksjonen var så vellykket at den forble omtrent uendret de neste 30 årene. Etter 40 års trofast tjeneste solgte Redningsselskapet Colin. Da hadde skøyta berget 67 skip, 236 personer og assistert 1522 fartøyer med omkring 4500 mannskap.

I 1961 ble skøyta gjenfunnet i USA i meget dårlig forfatning. Hun ble bragt hjem til Norge og var i noen år sjøspeiderskøyte. Gjennom en avtale med Seilskøyteklubben Colin Archer (SSCA) kom skuta i 1973 i Norsk Maritimt Museums eie og skøyta er i dag et av museets viktigste og største gjenstander.

I 44 år har Knut von Trepka vært ansvarshavende på RS 1 og han har stått for omfattende restaureringer og et kontinuerlig vedlikehold av skøyta. I 2012 ble Colin erklært verneverdig av Riksantikvaren og året etter fikk Knut litt avlastning da sønnen, Christian von Trepka, og Tor Erling Gransæther ble medforvaltere og skippere på skøyta.

I mars 2013 skjedde det som alle båteiere frykter, skøyta tok fyr og vårt maritime nasjonalklenodium stod i fare for å gå tapt. Heldigvis ble brannen raskt slukket takket være snarrådig innsats fra Knut og Oslo brannvesen. Den brannskadde skøyta ble slept til Fredrikstad Maritime Center på Isegran for skadesanering og reparasjoner, og i begynnelsen av mai 2014 vendte en gjennomrestaurert skøyte tilbake til hjemmehavnen ved Ormøya i Oslo.

RS 1 Colin Archer er gode venner av Risør Trebåtfestival og har gjestet festivalen en rekke ganger. Hun har vært med å prege livet i havna og ikke minst regattaene i mange år, så det er med stor glede vi ønsker båt og mannskap velkommen til Risør Trebåtfestival.

 

Program

Om festivalen

Siste Artikler