2019 – Piratjolla

Sommeren 2015 ble den nyrestaurerte Piratjolla sjøsatt for mange nye år på sjøen, 20 strøk med trekkfastolje, 3 og en halv ny bordgang og med ny rigg. Jolla var opprinnelig ro- og slepejolla til den forhenværende redningsskøyta R/S 5 LIV.

De siste mange årene hadde jolla ligget og tørket i «Båthuset», sammen med resten av småbåtene på Isegran. De siste årene på sjøen hadde båten aldri trutnet tilstrekkelig, og det var etter hvert blitt behov for både nye bordganger og en større klinkejobb.

Selv var jeg i besittelse av en mahogany jolle på ca 8 fot, som var flott å se på, men for liten til bruk. En utvidet byttehandel ble gjort, og under koordinering fra Maritimt Center på Isegran ble bordganger og klink byttet av lærlinger på Plus skolen i Fredrikstad. Seilmakeren på Isegran fikk jobben med å lage rigg til jolla. Valget falt på «Luggerrigg», mast og bom ble laget samt vedlikeholdsfritt seil i moderne materiale.

Deretter fulgte noen måneder i hagen hjemme, hvor jolla ble smurt daglig med trekkfastolje, monterte 3 tommer dypere kjøl langsgående, samt at vi monterte fendertau rundt ripa.

Som pappa til to små, med stor interesse i Kaptein Sabeltann og andre sjøens pirater ble det helt naturlig å montere et stort piratflagg i forlengelsen av seilet. Piratjolla har siden vært vår slepe-, ro- og seiljolle, som gir mye glede til både liten og stor. Den skiller seg litt ut blant ribber og andre komposittjoller, både med sin rigg, piratflagget og sin lille størrelse, og bidrar til smil fra mange vi treffer i ulike havner.

Man skulle tro at en slik liten jolle kun duger på flatt vann, allikevel er den overraskende stabil og takler sjøen enda bedre når vinden drar godt i riggen. Noen skarpseiler blir den dog aldri.»

 

        

 

 

Program

Om festivalen

Siste Artikler