2019 – Om S/S Svanen – kommer til årets festival:

Skonnerten «Svanen» er det eneste bevarte tremastede skipet fra den norske handelsflåten. Hun ble bygget i Svendborg på Fyn vinteren 1915-1916.  I 1973 ble skipet donert til Norsk Sjøfartsmuseum, og har siden seilt som «seilende leirskole» i sommersesongen.

Skonnert «Svanen» ble bygget i Svendborg på Fyn vinteren 1915-1916. På beddingen ble hun solgt til et rederi i Arendal, og døpt «Smart» ved sjøsettingen.

TEKNISK DATA

Type: Slettoppet skonnert 
Byggeår: 1916
Byggested:  J. Ring Andersens verft, Svendborg, Danmark​
Lengde: LOA 98,40 fot (29,99 m)
Største bredde: 22,45 fot (6,84 m)
Tonnasje: 102 brutto registertonn (BRT)
Seilareal: 375 m2
Motor: Volvo Penta TAMD 122 A (400 hk)
Sertifikater: Fartssertifikat, stor kystfart, opplæringsfartøy

I «jobbetiden» under 1. verdenskrig hadde hun skiftende norske eiere. Hun overlevde den tyske u-båtkrigen, men ble i 1921 kjøpt av svensk reder og døpt «Svanen», fikk motor og gikk som lasteskip til begynnelsen av 1960-årene. I 1965 ble «Svanen» kjøpt tilbake til Norge som fartøyvernprosjekt, og ble igjen rigget som skonnert, for å seile som trenings- og skoleskip. I 1973 ble skipet donert til Norsk Sjøfartsmuseum, og har siden seilt som «seilende leirskole» i sommersesongen. «Svanen» representerer de siste mellomstore seilførende lastedragerne som dels gikk i kystfart, og dels i fart på Nord- og Østersjøen. Hun er det eneste bevarte tremastede skipet fra den norske handelsflåten. «Svanen» er både et flytende kulturminne av stor nasjonal betydning, en viktig formidlingsarena for museet og et kontinuerlig sosialpedagogisk prosjekt.

Svart-hvitt bilde av skonnert med tre master i isen.

Krigsseileren «Svanen» ex «Smart»

«Svanen» et viktig seilende kulturminne, både som norsk krigsseiler og som representant for seilskutetiden i norsk internasjonal skipsfart.

Skoleskipet Svanen

Leirskole på SS «Svanen»

Skonnerten «Svanen» er en over hunder år gammel seilskute hvor skoleelever fra hele Norge er velkommen på leirskoletokt.
  • Heidi Thöni Sletten / Norsk Maritimt Museum

Tusenvis av skoleelever har siden 1973 deltatt på utallige tokt med Svanen – både i farvannet i og rundt Oslofjorden, Skagen, Kristiansand og Göteborg. Skonnerten tilbyr et unikt leirskoleopphold i vakre og spennende omgivelser.

Svanen er sertifisert for seiling med inntil 28 elever langs Norskekysten, samt langs kyststripene i svensk, dansk og tyske farvann. Når elevene kommer ombord blir de ønsket velkommen av et mannskap som setter sikkerhet høyt. Temaet for leirskoleoppholdet er kystkultur og sjømannskap. Elevene bor, spiser og sover ombord.

  • Norsk Maritimt Museum / Heidi Thöni Sletten

Program

Om festivalen

Siste Artikler