Trebåtfestivalens hederspris 2021; Eivind Amble

Trebåtfestivalens hederspris deles ikke ut årlig, men kun ved de anledninger det er noen som vi med særlig grunn til å gi noen en ekstra honnør for sitt arbeid. Den deles ut både til organisasjoner og privatpersoner.

Uten årets vinner hadde Norges båtflåte sett annerledes ut. Årets hederspris har konstruert en mengde båttyper fra små joller via seilbåter til større «bo-båter» og arbeidsfartøy, prisen går til en av Norges kanskje mest kjente båtkonstruktør, Eivind Amble.

Eivind Amble, født 1937, bosatt i Kristiansand. Utdannet til skipsarkitekt og skipsingeniør ved Norges Tekniske Høyskole i Trondheim i 1961.

Tidlig ble Amble knyttet til skipsmodelltanken i Trondheim hvor han ble involvert i forsknings-program for større seilbåter samt hurtige sivile og militære fartøyer. For så å få jobbet hos Jan Herman Linge. Med inspirasjon av miljøet og oppgavene der, fikk han være med på det han ønsket; å få tegne båter. Han var også i noen år tilsatt som skipskonstruktør ved Båtservice Verft i Mandal og tegnet der alt fra marinefartøyer til fiskebåter og lystbåter.

Mye kunne vært nevnt og flere båtmerker kunne også vært nevnt, men Fjord Boats må nevnes. Der var Eivind Amble ansvarlig for design og utvikling og det er et av de beste eksempler på hans rikholdige kunnskap og evne til å lykkes. Fjord Boats en av de ledende innen fritidsbåtproduksjon i Europa på slutten av 60- og begynnelsen av 70-tallet. I 1972 startet Eivind Amble sitt eget firma og var noen år frilanse båtdesigner.

I tillegg må det nevnes at Eivind Amble har vært sentral i en rekke nasjonale og internasjonale organisasjoner for båtbygging.

Amble har også samarbeidet nært med Hansen & Arntzen Co AS i Stathelle, og her i Risør kjenner vi godt Ambles konstruksjoner igjennom noen av Leif Nilsens nydelig båter, blant annet Sonja G.

Trebåtfestivalens hederspris går til Eivind Amble, takk for all båtglede du har gitt oss!