Ulabrand – årets privatrestaurerte seilbåt 2015

Juryen var enstemmig i sin vurdering av Årets privatrestaurerte seilbåt. Restaurering kan innebære så mye, og dette tilfellet fallet båten utenfor den gjengse oppfatning av restaurering. Vi snakker i større grad om en renovering – fra det totale forfall tilbake til den i særklasse flotteste sjekta her på festivalen. Til tross for at den ble bygget så sent som i 2007, har båten gjennomgått en omfattende renovering, og fremstår som ny. Den unike konstruksjonen, der flere båttyper ligger til grunn for designet, fremfor alt Færdersnekka og Collin Archers sjektedesign, den har spririgg med bom og en FM D2 5-6 hk bensinmotor. Båt og eier er en del av det levende og ytterst aktive snekkemiljøet i Stavern. Prisen Årets privatrestaurerte seilbåt går til seilsjekta «Ulabrand» og eier Dag Høibø.

Kommentarer fra eier Dag Høibø om prosessen:

Alt bart treverk ble satt inn med Owatrol D1 og D2. Treverkmaling (grønt, hvitt og grått) var Bravas Rylard og grønn motorlakk var 2 strøk grunning og 2 strøk Hempel tokomponent. All løpende rigg ble skiftet ut.

 • All lakk på båten ble fjernet og treverket ble siklet og pusset. Bildene Klyverbom og BB-rom.
 • Motor tatt ut og totaloverhalt. Bilde Reversjering
 • Saltvannskjøling erstattet med lukket kjøleanlegg. Bilde Kjølesløyfe og FM D2
 • Nytt, syrefast eksosanlegg. Bilde Eksosdetalj
 • Lagt om automatisk lensepumpe og installert manuell reservepumpe. Bilde Lensepumpe
 • Forsterket innfesting av hovedtofte. Bilde Toftekne
 • Skiftet til masteringer med bronseklips på storseilet. Bilde Pert-Lowell
 • Reparert brukket spristake. Bilde Spristake

Dette er fortsatt et «work in progress». I 2016 kom jeg et godt stykke videre med riggen, noe som fortsetter i 2017. Vinteren 2017 vinter tar jeg også sikte på å oppgradere motoren samt å få fikset reservemotor og -propellanlegg.

 

Ulabrand

Recommended Posts
Comments
 • Georg Kanstad
  Svar

  Flott båt med losmerket i seilet. Minner meg om min bestefars gamle losbåt som han overtok etter sin far. Båten var fra siste bygget på siste del av 1800-tallet og aktivt brukt av min oldefar og bestefar under losing.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Bjungnskjær Trebåt