2021 – Juryens begrunnelse og utdeling av priser under Risør trebåtfestival

Juryens kåringer

Risør Trebåtfestival takker årets jury, bestående av Eric Amundsen, Torbjørn Lensebakken og Heidi Thöni Sletten.

Vi har hatt en spennende oppgave å finne verdig kandidater og kåre vinnere til trebåtfestivalens priser.  Prisen «Årets båt» går til et nybygg, og vi har kåret «Årets stand» på land. Juryen skal også finne kandidater til fire priser for beste restaurerte båt, hvorav to skal gå til motorbåter og to til seilbåter, der henholdsvis verft og privatpersoner står bak arbeidet som er utført. Juryen må ikke dele ut priser i alle kategoriene, på grunn av mangel på kandidater har vi i år valgt å ikke dele ut priser i kategorien restaurert seilbåter. Takk til alle dere som har foreslått kandidater, det gir oss i juryen gode innspill.

Trebåtfestivalens hederspris deles ut av festivalen styre. Årets herders pris ble delt ut allerede på fredag, prisen gikk til en av Norges kanskje mest kjente båtkonstruktører; Eivind Amble.


De utallige timene som blir lagt ned i å ta vare på trebåtflåten er enorm. På en måte fortjener alle som tar vare på trebåt en pris. Men juryen har gjort følgende valg:

Prisen Årets båt skal i fortrinnsvis tildeles en nybygd båt. (I tidligere år, da norsk trebåtbyggernæring besto av flere aktører enn i dag, lå det også i juryens retningslinjer at prisen skulle tildeles båtbyggere med trebåtbygging som yrke.) I år har konkurransen vært uvanlig hard, juryen merket seg flere nybygde trebåter som var meget gode kandidater. Men det er en som skiller seg ut …

Prisen Årets båt, går også i år til et nybygg. Det er mange som går med en drømme om å bygge seg sin egen trebåt, årets båt viser oss har det aldri er for sent å gjør det man drømmer om. Utallige arbeidstimer er lagt i å bygge båten. Den er gjennomført og har mange fine detaljer. Båten er bygget etter tegninger fra «Gatsby 520» konstruert av Eivind Amble i 2002, men forlenget 0,4 m, det er blitt gjort med flid og den har klar å beholde sitt særpreg.

Prisen for Årets båt går til Gatsby 560 og Alf Skaug!

 

Årets privatrestaurerte motorbåt

 Det var flere aktuelle kandidater i denne kategorien, juryen har noters seg flere aktuelle kandidater til neste års pris. Årets pris til privatrestaurerte motorbåt går til en som har imponert juryen stort. Her er det gjort en enorm  og imponerende innsats, er alt som er gjort så gjennomtenkt og deretter godt utført at enhver fagmann vil nikke anerkjennende. Her er det mye usynlig arbeid som er gjort, blant annet er mye treverk byttet. Eierene reddet båten i siste liten før forfallet var godt forlangt. Og har de 3-4 siste åra brukt båten aktivt mens de har restaurert båten.

Årets privatrestaurerte motorbåt er en 35 fot plattgatter bygget av trebåtbygger Berg Olsen i Tønsberg i 1950-1951. Konstruert av Richard G. Furuholmen. årets vinner er: Svanen

 Årets verftsrestaurerte motorbåt

Å vedlikeholde et freda fartøy er et uendelig restaureringsprosjekt. Mye arbeid gjøres på dugnad, men til de størst prosjektene er det godt å ha et fartøyvernsenter med på laget. Når kjelen på en dampbåt går i stykker er det ikke så lett å få dampen opp. Den omfattende reparasjonen av kjelen ble gjort ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand.

Båten som vinner prisen «årets verftsrestaurerte motorbåt» gir oss mye glede, er ikke bare fordi det er et vakkert og vel restaurer fartøy, men fordi den også gir oss lystige blås i fløyta.

Åres vinner ble bygd ved Trondhjems mek. Værksted i 1908, prisen går til: D/S «Børøysund»

Det er mange som gleder seg over å se Børøysund på sjøen igjen vi setter pris på at dere velger å komme å besøke oss på trebåtfestival i Risør år etter år.

brysund

Årets stand

I år er det en annerledes festival på land pga. pandemien. Det er få som har stand i år, men heldigvis er mange av de trofaste med oss i år igjen. Flere av dem har allerede får pris for Årets stand. En av utstilleren sier selv han at han har vært på alle trebåtfestivalene i Risør siden 1983. Under åres festival har han demonstrert og formidlet tradisjonskunnskap på fram i frå måte. Noe han også har gjort igjennom hele sin karriere som båtbygger.

Prisen for «Årets stand» går til Båtbygger Håkon Danielsen

 

 

Program

Om festivalen

Siste Artikler