2019 – Jentebåten Knuppen II selvbygd av Tone

KNUPPEN I / KNUPPEN II    eier Tone Solodden Thorsen
Min far Leif Thorsen var fra Fiesund utenfor Risør, starten av sin yrkeskarriere var han båtbygger her i Risør og på Gjeving, senere ble han snekker.
For ca. 55 år siden fant han en helt istykkerslått pram utenfor Sild, som ligger mellom Fiesund og Lyngør.
Det var ikke mye som kunne reddes på den, men han brukte det lille som var igjen som mal og bygget en 10 fots liten pram som fikk navnet KNUPPEN.
Vi er 3 søsken som har vært så heldige å vokse opp i vannkanten på Fie, og hatt veldig mye glede av denne prammen, men til slutt fikk vi den ikke tett lenger.
Jeg savnet veldig å ha pram og når man har mulighet her i Risør å gå på kurs å bygge sin egen pram, måtte jeg bare melde meg på!
En lang, men veldig gøy prosess har det vært, jeg visste nok ikke helt hva jeg gikk til, men noe av båtbyggerkunsten fikk jeg nok med meg da jeg surret rundt beina til pappa i oppveksten.
Siden jeg nå er voksen måtte jeg nesten bygge den litt større, selve fasongen ville jeg prøve å få så lik som mulig, så alle mål måtte taes og forstørres opp til 12 fot.
KNUPPEN II ble bygd på Christensens båtbyggeri på Moen, der prambyggerkurset holdes, jeg ble ikke ferdig så jeg måtte flytte den ned i garasjen vår i Trekta, der den nå ble ferdig etter mye jobbing i vår. Den har fått mye oppmerksomhet der den har stått, for det var ikke mange som hadde forestilt seg at det skulle bli «båtbyggeri» i Trekta.
En stor takk til kursholderene John og Jørgen, og min mann Morten, jeg hadde aldri klart det uten dere!!!
Og en ekstra TAKK til pappa som dessverre døde for 14 år siden, han har lært meg mye om sjø og trebåter, tror han hadde vært stolt hvis han hadde sett resultatet som står her i dag.
Jeg håper flere som meg melder seg på kurs, dere kommer aldri til å angre, dette er en opplevelse for livet, og man står igjen med en egen bygd pram!!!
Hilsen lykkelig prameier Tone Solodden Thorsen
Knuppen I
Knuppen II

Program

Om festivalen

Siste Artikler