Historisk 12 meter – Changegger

Tekst: Mikkel Thommessen
Foto: Jan Horn

12 meter «Chancegger» har en helt spesiell historie knyttet til America’s Cup.

Kulepennbaronen Marcel Bich gjorde flere mislykte forsøk på å erobre America’s Cup for Frankrike. I tidsrommet 1969 – 1975 opererte han L’Association Francaise pour La Coupe de l’America AFCA og den første båten han bygget var 12 meteren «Chancegger».

Chancegger

Båten kunne aldri representere Frankrike i Cupen ettersom den var tegnet av den amerikanske konstruktøren Britton Chance jr, men den var et nyttig instrument for Bich og hans konstruktør Andre Mauric i å skaffe førstehånds kunnskap om amerikanske 12 metere, på den tiden regnet som verdens beste. «Chancegger» ble bygget hos den sveitsiske båtbygger Chantier Naval Hermann Egger. Regelen var den gang at alle båtene måtte være tegnet og bygget i det land den skulle representere, og «Chancegger» tilfredsstite følgelig ingen av kriteriene. Båten som senere representrte Frankrike, «France» var en tilnærmet tro kopi av «Chancegger», men med Maurics signatur på tegningene.

Chancegger

Baron Bich eide båten frem ti 1979 og siden har den hatt forskjellige eiere. En av dem, Feron Andersen fra New Zealand seile den hjem fra England alene. Idag eies den av Jose de la Vega, en argentinskfødt eiendomsutvikler som har bodd i Australia de siste 40 årene. Båten har sin hjemmehavn i Sydney der den er fullstendig renovert med innredning både for tur- og kappseilas. De la Vega har en datter bosatt i Norge og båten befinner seg i sommer i Tønsbergskjærgården.

Under Trebåfestivalen er Esben Glad skipper på båten.

Les mer her 

Program

Om festivalen

Siste Artikler