Historien om "M314 ALTA" - ÅPEN BÅT UNDER FESTIVALEN - Trebåtfestivalen

Historien om «M314 ALTA» – ÅPEN BÅT UNDER FESTIVALEN

Minesveiperen M314 ALTA ble bygget i Maine, USA, i 1953 (Konstruktør: Sparkman & Stevenson Byggeverksted: Hodgdon Shipbuilding and Mills, Booth Bay, Maine, USA). Den seilte først kort tid under amerikansk flagg, før båten ble overført til den belgiske marinen.

I 1966 fikk den norske marinen tre amerikanskbygde AMS 60 klasse sveipere fra Belgia (deriblant ARLON som ble gitt navnet KNM ALTA), i bytte med to havgående sveipere, KNM NAMSEN og KNM LÅGEN. Dermed hadde Norge i alt ti fartøyer av Sauda-klassen, fem bygget i USA og fem på lisens i Norge. En, KNM TANA, ble konvertert til minejakt.

Sauda-klassen ble faset ut mot slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 90-årene, og ble erstattet med en ny generasjon minesveipere/jaktfartøyer av luftputekatamaran-typen, bygget ved Kværner Mandal. Da KNM ALTA ble utrangert i 1996, og Forsvarsmuseet ble ny eier, fikk fartøyet navnet M314 ALTA. Fartøyet driftes av Fartøylaget KNM ALTA, som er medlem i forbundet «Kysten».

M314 ALTA har hjemmehavn Oslo, Nordre Akershuskai i Oslo Maritime Kulturhavn. Operasjonsområdet er i hovedsak Oslofjorden og Skagerrak, men også noen år på gamle tomter på Vestlandet.

Hensikt har vært og er å profilere maritimt kulturvern, Marinen og vår nære marinehistorie. I så måte er hun unik som det første marinefartøy driftet sivilt. M314 ALTA er et museumsfartøy med kommandovimpel.

M314 ALTA er på Risør Trebåtfestival nesten hvert år. Da er det åpen båt så publikum kan komme ombord og få formidlet historien.

Alta

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.