Fjordcruice med Boy Leslie

Skal du få fullt utbytte av alt som skjer på festivalen, anbefaler vi et fjordcruise for å se Risør Trebåtfestival fra sjøsiden og få en tur i Risørs skjærgård. Den verneverdige kutteren Boy Leslie vil ta med passasjerer på cruise 2 ganger pr. dag torsdag og fredag.

Fjordcruisene varer omtrent to timer og koster 250 kroner per pers, som betales om bord. Fjordcruisene har værforbehold. Se program for tider torsdag og fredag.

Historien om Boy Leslie

«Boy Leslie» ble bygd som seiltråler i 1911 ved verftet Sanders & co i Galmpton Creek, og var en del av den engelske fiskeriflåten kalt «Sailing Trawlers».

Ved overgangen til dampdrevne stålfartøyer ble disse overflødige og solgt, – hele 800 til Norge, hvorav 126 til byer på Sørlandet. Her ble de i hovedsak brukt til makrelldorging, men enkelte ble ombygd til fraktefartøyer.

«Boy Leslie» var i fiske som seiltråler frem til 1920.

Deretter ble fartøyet kjøpt av rederiet Hewett & Co i London, som hadde vært en av pionerene på seiltråling i Nordsjøen. Dette rederiet moderniserte tidlig sin fiskeflåte, og det antas at de kjøpte «Boy Leslie» for å ha et seilende paradefartøy.

Etter en ombygging i 1939 fikk «Boy Leslie» en ny tilværelse som fraktefartøy langs Sør-Norges kysten under navnet «Ekstrand». Fartøyet var alltid velholdt og på farten mellom ulike havner.

I 1978 var tiden som fraktefartøy over, og «Ekstrand» ble kjøpt til boligformål av Kjell Otto Hansen.

I mars 1979 tok en gjeng seilskuteentusiaster initiativ til å danne en forening hvis formål var å skaffe et seilende fartøy til minne om Arendals storhetstid som skute- og sjøfartsby.

Fraktefartøyet «Ekstrand» ble kjøpt i 1979, og arbeidet med tilbakeføring til det originale seilende fartøyet ble straks påbegynt. Tusenvis av timer fra frivillige er nedlagt i restaurering og drift av «Boy Leslie» og restaureringsarbeidene har høstet stor anerkjennelse. Lokalt næringsliv og det offentlige har gitt betydelige tilskudd.

I dag seiler «Boy Leslie» som et kulturminne langs Sørlandskysten og brukes i forbindelse med kulturarrangementer og festivaler. Barne- og ungdomsarbeid er prioritert, og flere skoler benytter «Boy Leslie» aktivt i undervisningen.

 • 00

  dager

 • 00

  timer

 • 00

  minutter

 • 00

  sekunder

Dato

08 08 2024

Tid

15:00 - 17:00

Kostnad

NOK250.00

Sted

Festivalområdet
Kategori

Arrangør

Risør Trebåtfestival
QR-kode