Bokbad med Risørs kultursjef og forfatter i Bokbåten Svanen - Trebåtfestivalen

Bokbad med Risørs kultursjef og forfatter i Bokbåten Svanen

Vi møter Torolf i samtale med Jo Audun van der Eynden som er en norsk sakprosaforfatter, oversetter, museumsstyrer og kulturhistoriker oppvokst på Justøya ved Kristiansand. Van der Eynden har utgitt flere sakprosabøker om kystkultur og fiske.

Hovedpersonen «Torolf Kroglund er mannen bak en av høsten 2018 mest spennende bøker i naturgenren. Reise med ål – en omvei hjem er et lite praktverk for oss med hjerte for naturen, og kanskje da i særdeleshet for fisk og dyr. (…) Reise med ål anbefales sterkt.

«Espen Farstad, Njff.no

Ålen – som en gang var den mest utbredte fisken i Europa – er kritisk truet. Den er forbudt å fiske i Norge, selv om bestanden er langt bedre her. Mens ål er delikatesse i de fleste andre kystnasjoner, er det nesten ukjent for det norske kjøkken.

Forfatteren Torolf E. Kroglund reiser i ålens spor, og resultatet er en underholdende og lærerik fortelling om fisken, men også om en kystkultur som ser ut til å være like truet som ålen. Her er det dermed en bredere historie om forholdet mellom menneske og natur.

Ålen kommer fra dypet i Sargassohavet og reiser med Golfstrømmen til Nord-Afrika og Europa. Den kjenner ingen nasjonale grenser og bosetter seg i ferskvann i alle land. Her kan den bo 30 år og bare spise. Den formerer seg bare én gang i livet, etter den lange og strabasiøse veien hjem til Sargassos dyp. Så dør den. Slik har det vært i over 50 millioner år.

Hva har skjedd de siste par tiåra? Kraftverk stenger vannveien mellom saltvann og ferskvann. Den kinesiske mafiaen betaler bedre enn kokain og gull for smuglede små glassål. Oppdrettsindustri og forskere klarer ikke å knekke koden; ålen formerer seg kun i Sargasso.

Reise med ål er en personlig reise inn i en verden av forskere, fiskere og aktivister, en verden som dypest sett angår oss alle. Det blir en lang omvei hjem til barndommens fiskevann hvor forfatteren fikk sine første ål som bifangst, uten å vite helt hva han skulle gjøre med dem.

Sjekk programmet for tidspunkt. 

 

Reise med Ål, bokbad under Risør Trebåtfestival 2019

Bokbader Jo van der Eynden

Forfatter og Risørs kultursjef Torolf Kroglund

 

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.