2021 - Bli med på laftekurs - Trebåtfestivalen

2021 – Bli med på laftekurs

Laftingens historie
Mye av den eksisterende bebyggelsen i Risør og de andre Sørlandsbyene som står i dag, er lafta. Lafta bygninger er nesten som et byggesett.  De kan forholdsvis enkelt flyttes. Etter bybrannen i Risør i 1861 ble det for eksempel flyttet flere hus fra bygdene innenfor ut til byen siden det var stor mangel på hus.
Det finnes flere hundre ulike måter å lafte på. De fleste husa langs kysten har utvendig kledning utenpå laftekonstruksjonen. Da var det praktisk at tømmerendene var sammenføyd slik at de var kuttet i flukt med veggens ytterside, altså en lafteknute uten laftehode. En variant av denne typen sammenføyning kalles kamnov.  Denne ble svært utbredt på Agder utover på 1800-tallet. Tanken er å konsentrere seg om denne laftemåten på kurset.

Målet med kurset
Målet er at handverkerne på kurset skal få en grunnforståelse for teknikken. For å bli en dyktig lafter, trenger en mer trening enn dette kurset, men kurset kan inspirere til å lære mer.

Kursbeskrivelse
På kurset skal dere lære om verktøybruk, materiallære og sliping av verktøy. Planen er at hver enkelt har et eget laftehjørne å arbeide med. (Vi prøver å grovhøvle stokkene på forhånd slik at vi bruker mest mulig tid på å lære lafteknuten)

Aktuelt lafteverktøy:
Bile/øks – vi har flere til utlån som kan lånes dersom en ikke har. På kurset kan de som ikke har, prøve litt ulike biler og finne mer ut av kva som passer til sitt bruk. Laftebile er relativt dyr investering.
Vater – viktig at det har skarpe hjørner, f.eks. stanley sitt gule plastvater er et rimelig og bra alternativ.
Vatervinkel – denne er mye i bruk, men kan av og til være vanskelig å få tak i.
Tommestokk
Blyant
Meddrag – de som har tar det med.
Medragshøvel – de som har tar det med
Flatt hoggjern – gjerne 40-50 mm breitt, vi har noen til utlån som kan lånes dersom ikke alle har.
Skjulp – 25 mm rundt jern
Klubbe – 50 mm plastklubbe eller treklubber er ok. Disse kan også være litt vriene å få tak i. Vi har noen ekstra som vi kan bruke. Gummiklubber er ikke gode å bruke.
Håndsag. –  De billigeste sagene til Bacho er ok. Litt greit at de er litt myke i bladet.
Hørselvern/vernesko
Bruk av Risør Trebåtfestival som formidlingsarena
Kurset vil bli dokumentert med film og enkelte deler av kurset vil bli sendt direkte via vår egen TV-kanal.
Kompetansedeling for kursdeltakerne
Gjennom uka er det lagt opp til besøk hos det pågående prambyggerkurset som går samtidig på samme sted, ulike prosjekter i Risør og åpningen av Senter for Fartøy og Bygningsvern i Risør fredag 6. august 2021. Her vil det bli store muligheter for kompetansedeling og relasjonsbygging.
Søknadsprosess
Deltakerne trenger ingen formell bygningsteknisk bakgrunn, kun interesse for tradisjonshåndverk. Kurset er åpent for alle, men ved stør søknad vil den yngre generasjonen bli prioritert. Det er maks 8 deltakere.
Praktisk informasjon:
Sted: Risør Kystkultursenter, Moen
Tid: Uke 31 mandag – lørdag kl. 09.00-17.00
Deltakeravgift: Kr. 1000,- inkl. mat og drikke alle dager

Søk om plass her 

Takk til Risør Kommune for finansiering av kurset 

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.